Pazar Ekonomisi

Ömer Hayyam’da Bir Pazar

Pazar Ekonomisi

Tarlabaşı pazarını tarayan ‘Pazar Ekonomisi’ sokağı her hafta ziyaret eden semt halkı ve pazarcıların pazar ile olan örgülerini incelerken, marketin kurulduğu sokak boyunca yapılan bir dizi ses kaydı ile semt yaşamının ortalama koşullarına ani bir bakış açısı sağlıyor.
Her Pazar günü Tarlabaşı bölgesinde kurulan pazar ve ziyaretçileri arasındaki ilişkiyi konu alan çalışma, standların boylu boyunca uzandığı sokaklardan yükselen seslerin semtin akustik çehresine yaptığı katkıya dikkat çekerken, bu seslerin semtteki diyaloğu, paylaşımı, yüzleşmeyi, ilişkileri ve değiş-tokuşu barındırdırdığı düşüncesinde. Saat 05:00’da kurulmaya başlayan pazar gün boyu süren işitsel bir deneyim aynı zamanda. Enstelasyonu deneyimlerken pazarcıların müşterileri standına çekmek için vokal yeteneklerini kullanarak, bağırarak ve şarkı söyleyerek yaptığı çağrıların, açıkça bedenleri bir araya getirdiğini görürüz. Ürünler arasında dolaştıkça pazarlık diyalogları kulaklarımıza çalınır.
Saatler geçtikçe, ziyaretçilerin ilgisine ve hava durumuna göre fiyatlar değişir, Türkiye’nin dört bir yanından gelen bazı ürünler biter, bir kısmı yenilenir. Yağmurun yağışı, akşamın gelişine göre -belki fiyatların da azalmasıyla Tarlabaşı pazarının ziyaretçileri de değişir. Tarlabaşı pazarı çevredeki yüzlerce haneyi tek başına besleyen, semtin bir çok sakini için kritik bir önemi olan, bir semtin taleplerine göre değişen, kendine özgü bir ekonomisi olan bir organizmadır.

 

Leave a Reply